1 Januari. Maria Moeder van God

Beste bezoeker van onze digitale abdij!

Op 1 januari beginnen we aan een nieuw jaar. In de liturgie vieren we het hoogfeest van Maria Moeder van God. Het is dus onder de hoede van Maria dat wij, de zusters van abdij Koningsoord, U van harte een gelukkig en zalig nieuw jaar wensen. Mogen de aanwezigheid en de tederheid van Maria U dit jaar begeleiden. Er zijn veel redenen om ons zorgen te maken maar ons geloof biedt ons een weg van vertrouwen en hoop. Maria heeft het kindje, Jezus gebaard, ze is moeder van God geworden. God is dicht bij ons ook als we het niet altijd voelen. Ieder van ons is uitgenodigd, om net als Maria, God in de wereld te baren. Het zou onze wereld wel veranderen als we dit echt geloven en laten gebeuren!

Dit beeld van Maria staat centraal in ons klooster. We lopen er constant langs. Een gelegenheid om veel intenties, uitgesproken of verborgen in het hart van mensen aan Maria toe te vertrouwen.

De liturgie van het feest van Maria Moeder van God, dat altijd op 1 januari valt, biedt ons een andere manier om intenties uit te spreken. Inderdaad, in de eerste lezing van de Eucharistie horen we een oude joodse zegening uit het boek van het Oude Testament: Numeri. Het is een zegening, dat wil zeggen dat je iets goeds, iets heel goeds voor iemand anders wenst en uitspreekt:

Moge de Heer u zegenen en behoeden!
Moge de Heer de glans van zijn gelaat over u spreiden en u genadig zijn
Moge de Heer zijn gelaat naar u keren en u vrede schenken. “

Met het wensen van een zalig nieuw jaar spreken we ook een zegening uit. Dat dit nieuwe jaar, onder de hoede van Maria een goed jaar voor U, voor jou mag zijn!