Help, ik heb geen kwalitijd!

Foto: Pixabay

En weer is het niet gelukt om vandaag even tijd te maken voor Jezus in gebed, om je jarige vriendin te bellen, om echt te luisteren naar die collega. Werk, studie, de kinderen, sport, vrienden, sociale media, boodschappen, corona-nieuws….

Duizend dingen vragen je aandacht, de dag vliegt voorbij en ‘s avonds heb je een vaag gevoel van ontevredenheid. Morgen dan maar weer proberen. Maar als je geen keuzes maakt, zal het ook morgen weer niet lukken…

Nou kun je in je dagelijks leven natuurlijk niet een strikte dagorde naleven zoals wij die als Cisterciënzer zusters hebben: nu is het tijd voor de Lectio Divina, nu is het tijd voor het middagmaal, nu is het tijd voor de Vespers – alles ligt vast en dat helpt om te focussen op wat op dat moment belangrijk is: Gods Woord ontvangen, eten, de psalmen bidden. Maar wat je wel kunt doen is prioriteiten stellen: ga eens na wat van blijvende waarde is in jouw leven en geef dat prioriteit. Je zult zien dat je andere bezigheden zich eromheen plooien.

Je hoeft niet perfect te zijn: als het je elke dag lukt om tien minuten in gebed helemaal bij God te zijn, is dat heel goed! Het gaat niet om de duur je gebed, maar om de kwaliteit ervan. Als je met een goede vriend of vriendin afspreekt, wees er dan helemaal voor die persoon. Doe je vrijwilligerswerk, doe het dan met al je aandacht. In deze (Engelstalige) video demonstreren drie vrolijke broeders van Sint Jan precies wat ik bedoel: het gaat om kwalitijd! (En dan hou je zelfs nog tijd over voor een biertje).