“Hij pakte haar hánd?! Zónder te ontsmetten?!”

Foto: Austin Kehmeier – Unsplash.com

“Hij pakte haar hánd?! Zónder te ontsmetten?! Dat méén je niet! Afstand hield Hij dus ook niet! Droeg Hij wel een mondkapje?” Dat zou waarschijnlijk de reactie zijn als Jaïrus vandaag iemand zou vertellen over de genezing van zijn dochtertje (Marcus 5:41). De vreugde en opluchting van Jaïrus over zijn kind zouden het afleggen tegen de verontwaardiging dat Jezus niet deed aan social distancing en zich niet hield aan de hygiëneregels. In deze coronatijd lees ik het Evangelie met heel andere ogen. Jezus legt zieken de handen op, Hij wast zijn handen niet, Hij spreekt grote menigten toe, Hij raakt mensen aan…

Houdt er dan niemand afstand in het Evangelie? Toch wel: tien melaatsen gingen Jezus tegemoet, maar bleven op een grote afstand staan toen ze Hem zagen (Lucas 17:12). En zonder dat Hij hen aanraakte of ook maar dichterbij kwam, genas Hij hen. Hij zag deze mensen, Hij had medelijden en genas hen. Waarom kwamen die melaatsen eigenlijk niet dichterbij? Ze hadden een besmettelijke ziekte en moesten volgens de sociale normen die toen golden, afstand houden van anderen. En dat geldt nu dus ook voor ons, besmet of niet.

‘De Liefde doet niet aan social distancing.’

Maar je ziet dat Jezus zich hierdoor niet laat tegenhouden. Hij raakt je aan, hoe dan ook. Jezus komt dichtbij, al is het niet fysiek. Hij kan niet anders, want Hij heeft je lief. Als je van iemand houdt, wil je heel dichtbij die persoon zijn. En als je echt stapelverliefd bent, zou je wel ín iemand willen kruipen. Dat is precies wat Jezus heeft gedaan. Hij leeft ín jou want hij houdt van je! En jij kunt zijn liefde doorgeven aan andere mensen, ook al moet je afstand houden en kun je nu niet even een arm om die persoon heenslaan die verdriet heeft.

De liefde doet niet aan social distancing. Ook op anderhalve meter afstand kun je een andere mens aankijken met de liefdevolle blik van Jezus. En ook op anderhalve meter afstand en met een mondkapje voor, kun je oprechte aandacht voor iemand hebben, of een vriendelijk woord. Jezus geeft het je om iemands pijn verzachten, om een glimlach op iemands gezicht te toveren, om te maken dat iemand zich gezien weet, om echt naar iemand te luisteren. Iemand aanraken zonder handen? Dat kun jij ook.

Lees ook
Blind geboren
Stille nacht
Thuis