Van Brabant naar Arnhem

De abdij Onze Lieve Vrouw van Koningsoord is gesticht in 1937 in het Brabantse Berkel-Enschot, vanuit de Belgische trappistinnenabdij Notre Dame de la Paix in Chimay, na jaren van voorbereiding. Het klooster werd eigenhandig gebouwd door de monniken van abdij Koningshoeven.

De Tweede Wereldoorlog heeft een grote impact gehad doordat drie zusters joodse ouders hadden. Twee van hen, zuster Hedwige en zuster Theresia, zijn samen met hun broers die in Abdij Koningshoeven te Tilburg ingetreden waren, door de Duitsers opgepakt en naar het vernietigingskamp Auschwitz gebracht. De derde zus, zuster Veronica was te ziek en is tijdens de oorlog aan tuberculose overleden.

Stichtingen

Na de oorlog traden er veel jonge vrouwen in. Hierdoor kon Koningsoord in 1954 Abtei Maria Frieden stichten in de Eifel (Duitsland) en werd een jaar later een aantal zusters naar Maria Altbronn in de Elzas (Frankrijk) gezonden, om die abdij te revitaliseren. Tien jaar later, in 1964, was er opnieuw ruimte om een stichting op te zetten, ditmaal in Butende in Oeganda: Our Lady of Praise.

Een nieuwe plek

In de loop van 1995 werd bekend dat de gemeente Tilburg ging uitbreiden op de gronden van de abdij. Hierdoor moesten we op zoek naar een nieuwe plek.

Na jaren van zoeken kwam het landgoed Johannahoeve van de Missionarissen van Mill Hill in beeld. Hier werd in 2008 begonnen met de bouw van ons nieuwe klooster, waar we op 8 mei 2009 naartoe verhuisden.