Stille nacht

Foto: Pixabay.com

Een stille nacht zal het zijn, de kerstnacht van 2020. De kerken die altijd zo warm verlicht zijn en vol met mensen, blijven donker en leeg. Wat vanzelfsprekend is, valt weg in deze corona-tijd. We worden teruggeworpen op onszelf; we zijn naakt, in zekere zin: teruggebracht tot de essentie.

Een vorige keer schreef ik over thuisblijven, en wat dat met je kan doen: wie ben ik zonder sociale contacten, mijn werk, sport, activiteiten? Dezelfde vraag kun je je ook nu stellen: wat is Kerst voor mij zonder Nachtmis en zonder alle tradities en gebruiken die er gewoonlijk mee gepaard gaan?

Kan ik Kerstmis ook beleven zonder samen kerstliederen te zingen, zonder kindje wiegen met de kleintjes, zonder even langs de kerststal in de kerk te gaan? Zonder het jubelen van de kerkklokken? Zonder krentenbrood en warme chocolademelk na de Mis, of welke traditie je ook hebt binnen het gezin?

Maar toch is het wel goed om een keer zo’n sober Kerstmis te hebben. Jezus wordt geboren in armoede. Zijn ouders hebben geen mooie kleertjes voor Hem, geen mooie wieg, geen ingerichte babykamer. Er zijn geen familieleden en vrienden in de buurt om Jozef en Maria geluk te wensen. Er is geen beschuit met muisjes. En toch is er een grote vreugde!

Word deze Kerstnacht eens stil. Doe de gordijnen dicht en doe het licht uit. Steek in het donker een kaars aan en word je bewust van de essentie van Kerstmis, van het grote wonder dat is gebeurd. Jezus Christus, het Licht der wereld, is geboren in de stilte van de donkere nacht. God is mens geworden in een kleine baby. Naakt en weerloos, en volkomen afhankelijk. Zó groot is Zijn liefde voor ons, dat Hij zich volledig aan ons overgeeft. Zijn diepe verlangen naar ons is mens geworden in Jezus.

Laat Hem ook geboren worden in jou! Zet de deuren voor Hem open en ontvang Hem in de stilte van je hart. Want, zo zei de Duitse dichter Angelius Silesius:

“was Christus duizendmaal
in Bethlehem geboren,
en niet in u,
zo waart gij nog verloren.”

Zalig Kerstmis.

Onze gemeenschap van Koningsoord viert de Kerstnachtwake en de Mis, zonder publiek. We dragen jou en alle mensen die deze nacht niet naar de kerk kunnen gaan, mee in ons gebed. Je kunt met ons meebidden via internet. Voor een overzicht van onze vieringen rond Kerst en Oud en nieuw: klik hier.
De Nederlandse bisschoppen hebben een website gelanceerd om de gelovigen te bemoedigen en te helpen om thuis Kerstmis te vieren: Vier Kerstmis.nl. Bekijk ook de video hieronder.
De Belgische bisschoppen spreken in een video hun kerstwens uit. Ook deze video vind je hieronder.
Katholiek Nieuwsblad geeft tips om er toch een onvergetelijke Kerst van te maken: Zeven manieren om van deze Kerst de beste ooit te maken.
En lees op Kerknet: Huiskerk zonder middernachtmis, over thuis kerstmis vieren met het gezin.
Op Kerstavond wordt om 23.30 uur de Nachtmis uitgezonden op NPO2. Hier vind je een overzicht van vieringen via livestream en tv in België.

Lees ook
Troost, troost toch Mijn volk…
‘Gebed verandert de werkelijkheid’
Thuis
Thuis (2)

Meld je aan en ontvang onze berichten in je mailbox