Thuis (2)

Foto: Pixabay.com

Goed, nu dan het beloofde stukje over thuisblijven in corona-tijd. De vorige keer hebben we gezegd dat ergens thuis zijn te maken heeft met jezelf kunnen zijn. Hou die gedachte even vast, ik kom erop terug. Voor wie zich door de verscherpte maatregelen gedwongen ziet om thuis te blijven kan het een hele opgave zijn. Je wereld is plotseling een stuk kleiner geworden. En voor wie alleen woont, misschien ook wel een stuk eenzamer.

Wat nu? Het kan nog wel een tijd duren voordat we weer zoals voorheen zonder beperkingen bij elkaar op bezoek kunnen gaan. Zoveel tijd alleen doorbrengen kan een hele confrontatie zijn met jezelf: wie ben ik buiten de context van mijn werk, sport, vrienden, familie? Wie ben ik voor God?

Het zijn vragen die gevoelens van onzekerheid of angst kunnen oproepen.

Daarom wil ik nu herhalen wat ik in een vorig stukje ook al eens heb gezegd:
Je bent uniek. Er is in de hele wereld maar één mens zoals jij.
Je bent geliefd. God houdt van je zoals je bent, je bent zijn geliefde kind, wat je ook doet.
Je bent gewild. God heeft je bestaan gewild en Hij wil dat je leeft.
Onthou dit goed, prent het in je hart en twijfel er nooit aan. Je hoeft niet bang te zijn.

Deze tijd van meer alleen zijn en minder sociale contacten geeft je de gelegenheid om hier eens over na te denken: wie ben ik echt? Voel ik me thuis bij mezelf? Probeer om de leegte die je misschien ervaart niet meteen te vullen met sociale media, netflix, werk, muziek. Neem de tijd om de gevoelens die deze vraag bij je oproept, te ervaren. Leef er gewoon een tijdje mee en, heel belangrijk, leg ze in Gods hand. Want Hij kent jou volkomen. Misschien helpt het je om psalm 139 te lezen en ermee te bidden.

Je thuis voelen bij jezelf gaat niet over passen in een perfect plaatje. Zo van: ‘als ik voldoe aan mijn ideaal, zal ik me bij mezelf thuis voelen.’ Nee. Waar het om gaat, is dat je jezelf leert aanvaarden met je mooie kanten én met je minder mooie kanten. God houdt van je zoals je bent. Kun jij dat ook?

Heer, U doorgrondt mij en kent mij,
U kent mijn zitten en opstaan,
al van verre doorziet U mijn gedachten.
– Psalm 139:1-2 –

Als de angst en onzekerheid zó groot zijn dat je er geen raad mee weet, is het misschien goed om te praten met een psycholoog of een geestelijk begeleider. Je hoeft het niet alleen te doen.

Meld je aan en ontvang onze berichten in je mailbox