Thuis

Foto: Pixabay.com

‘Kun je niet een stukje schrijven over thuisblijven in coronatijd?’ Ik heb er een tijdje over moeten nadenken. Voor ons als slotzusters is thuisblijven de normale situatie: wij zijn altijd thuis. Of toch niet? Wat is dat ‘thuis’ eigenlijk voor een plek? Laten we daar eerst eens naar kijken. De plaats waar we helemaal op ons gemak zijn, die vertrouwd is, waar we ons veilig voelen, noemen we ‘thuis’. Gasten die in ons gastenverblijf komen, zeggen wel eens dat ze hier ‘thuiskomen’. ‘Thuis’ hoeft blijkbaar niet per se je eigen huis te zijn.

Ook Jezus was ergens thuis. Bij Maria en Jozef in Nazareth, in zijn ouderlijk huis. In Kafarnaüm in het huis van Petrus. En in Betanië bij Marta, Maria en Lazarus, zijn vrienden van wie Hij veel hield. Misschien zou je kunnen zeggen dat ‘thuis’ de plaats is waar de liefde woont, waar je gastvrij wordt ontvangen, waar je mag zijn wie je bent.

Dus ergens thuis zijn heeft iets te maken met jezelf kunnen zijn. Dat stelt ons voor een nieuwe vraag… Want wanneer ben je jezelf? Bij je ouders ben je anders dan op je werk, bij die vriend ben je anders dan bij je broer of zus. Bij ieder met wie je omgaat, komt een andere kant van jou meer naar voren.

Maar Jezus kent ieder van ons volkomen, helemaal. Hij ziet ons van alle kanten. Hij kent al je goede en slechte eigenschappen, en Hij heeft je lief. Bij Hem kun je helemaal ontspannen: je bent geliefd zoals je bent.

De weg naar jezelf zijn gaat precies daarover: jezelf aanvaarden zoals Hij je ziet, met je goede en je slechte kanten, met al je tekortkomingen, je gevoelens van falen, je mislukkingen. Hij houdt van je, Hij ontvangt je gastvrij en je mag bij Hem zijn wie je bent. Bij Hem ben je thuis.

Geef je leven in zijn hand, en vraag Hem je te helpen om steeds meer te worden wie je in zijn ogen bent: zijn spiegelbeeld, een parel in zijn ogen. En hoe meer jij jezelf wordt, hoe meer anderen zich bij jou thuis zullen voelen.

Nou, volgende keer écht dat stukje over thuisblijven.

Wist je trouwens dat er in Nederland meer dan 12.000 (!) jongeren zijn die geen thuis hebben? Het Kansfonds is een campagne gestart om alle jongeren een thuis te geven. Lees er meer over.

Meld je aan en ontvang onze berichten in je mailbox