Trek je terug in je binnenkamer

Nu het advies opnieuw is om zoveel mogelijk thuis te blijven, moet ik denken aan wat Jezus zei over het gebed: “Als je bidt, ga dan je binnenkamer in.” (Matteus 6:6). Hij zegt het in antwoord op de vraag van de leerlingen: ‘Heer, leer ons bidden.’ Jezus zegt nog meer: “Doe de deur dicht.” Maar Hij heeft het niet gewoon over thuisblijven, de gordijnen dichttrekken en de deur op slot draaien. Hij bedoelt iets anders.

Een binnenkamer ligt middenin het huis en was in Jezus’ dagen misschien meer een voorraadkamer, zonder ramen. Het is er stil en donker, en als je de deur dichtdoet, kan niemand je zien. Niemand weet dat je daar bent. Als jij nu denkt: ‘Zo’n kamer zou ik ook wel willen, maar ik woon heel klein en ik heb daar helemaal geen plek voor’: maak je geen zorgen.

Je had natuurlijk allang begrepen dat Jezus met die binnenkamer je eigen hart bedoelt. Waar het Hem om gaat, is dat je bidt, en dat je dat doet met al je aandacht. Dus ga eens rustig zitten, zet je apparaten even uit en luister. Het is stil, en als je je ogen dichtdoet is het ook nog donker. Je bent in je binnenkamer. Maar je bent er niet helemaal alleen. De Vader wacht er geduldig op je, want Hij verlangt naar je gebed. Dus vertel Hem wat je bezighoudt, waar je je zorgen om maakt, waar je dankbaar om bent, of verdrietig of boos. Hij luistert naar je zoals alleen je Vader dat kan, en Hij heeft alle tijd voor je.

Het gaat er niet om dat je heel erg lang bidt, of veel woorden gebruikt en mooie zinnen formuleert. Jezus zegt zelf: “Gebruik bij het bidden geen omhaal van woorden.” Je kunt het gewoon in je eigen woorden zeggen. Of even stil zijn en tegen Hem aanleunen om getroost te worden en je geliefd te weten. En als de maatregelen straks weer versoepeld worden: ga die binnenkamer nog eens in, waar je ook bent. Er wacht Iemand op je.

Probeer ook eens:
Pray as you go – dagelijks een gebedsmoment op je telefoon (Engelstalig).
Er is ook een Nederlandstalige variant: Bidden onderweg.

“Maar als je bidt, ga dan je binnenkamer in, doe de deur dicht, bid tot je Vader, die in het verborgene is; en je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je lonen. Gebruik bij het bidden geen omhaal van woorden zoals de heidenen, want die menen dat ze vanwege hun talrijke woorden verhoord zullen worden. Neem daar geen voorbeeld aan, want jullie Vader weet wat je nodig hebt, voordat je het Hem vraagt.”
– Mattheus 6:6-8

Meld je aan en ontvang onze berichten in je mailbox