Troost, troost toch Mijn volk…

Foto: Pixabay.com

Deze woorden van de profeet Jesaja (Jesaja 40) kwamen spontaan in me op toen ik hoorde van nieuwe, strengere corona-maatregelen. Want wat moet je zeggen tegen al die mensen die lijden onder de gevolgen van het virus, en moedeloos raken. Tegen al die mensen die de situatie beu zijn en hun leven terugwillen. Tegen alle mensen die door het virus ziek zijn geworden of een dierbare hebben verloren.

‘Troost, troost toch Mijn volk’: God roept Jesaja op om woorden van troost te spreken tot Zijn volk dat al zó lang in ballingschap is en de moed dreigt te verliezen. Zou er ooit een einde aan komen? Dat gevoel zullen veel mensen nu herkennen. Heeft God ons verlaten? Waar is Hij? Deze corona-tijd is een oefening in geloof, vertrouwen en overgave.

We kunnen onszelf niet verlossen. Maar je kunt alles wat er gebeurt én je onmacht om het te veranderen, je boosheid of je frustratie in Gods hand leggen. Dit is de tijd om te bidden voor de wereld, en alle mensen bij Hem te brengen in gebed. Dit is de tijd om de Heer te vragen om Zijn troost, om de troost die Hij alleen kan geven.

Zoals God heel lang geleden Jesaja opriep om woorden van troost te spreken, zo doet Hij nu een beroep op jou en mij om te getuigen van Zijn liefde voor alle mensen. Door niet te wanhopen of bij de pakken neer te zitten, maar te geloven en te vertrouwen dat voor Hem niets onmogelijk is, dat Hij alles nieuw maakt.

Er is altijd hoop! God is mens geworden om te delen in ons lijden, en om te helen wat gebroken is. Hij laat ons niet alleen, want Hij is de Emmanuël: God met ons. En in die diepe vreugde om de komst van onze Verlosser mogen we deze Adventstijd en Kerstmis beleven. Laten we God bidden dat we een teken van hoop mogen zijn voor alle mensen, opdat alle mensen mogen delen in de troost die alleen Hij de wereld kan schenken.

Bekijk ook de video van Paus Franciscus over zijn gebedsintentie voor de maand december: ‘Gebed verandert de werkelijkheid’. En op Kerknet kun je de catechese van de paus lezen over bidden: ‘Schaam u er niet voor te bidden, God zal altijd antwoorden.’

Lees ook
Thuis
Thuis (2)
Hier ben ik, ik luister
Wie, ík?

Meld je aan en ontvang onze berichten in je mailbox