Wees geen slaaf van pretjes

Abt Isidorus zei: ‘Eer de deugden en wees geen slaaf van pretjes. Want de eerste zijn onvergankelijk; de laatste doven spoedig uit.’

Foto: Pixabay.com

Pret maken, pret zoeken, we doen het om stoom af te blazen, om even onze ellende te vergeten, er vrij van te worden- denken we! Heel begrijpelijk, heel menselijk, maar ook heel verleidelijk! Een onschuldig begin kan gemakkelijk afglijden naar een vlucht in een oppervlakkige wereld van lawaaierige schone schijn en glamour. Uiteindelijk laat ze ons leeg en kil achter, verslaafd en gebonden door honger en dorst of afkeer. Hoe anders bij deugden! Gods genade ontvangen in een open hart leidt tot een houding die getuigt van het goede, van liefde voor zichzelf die overstroomt in liefdevolle relaties naar anderen, naar heel de schepping. Zo worden we vrij om het leven te omarmen zoals het is, in navolging van Jezus, de dienaar van allen.

Het zoeken van je roeping heeft hier alles mee te maken. God wil dat je gelukkig wordt! Als een bepaalde situatie, een relatie, een baan, een studie, je eigenlijk geen voldoening geeft, als je er een leeg gevoel aan overhoudt, dan zou je je kunnen afvragen of het is wat God voor jou wil. En de dingen die je tot in het diepst van je hart blij maken, die je een gevoel van dankbaarheid geven, die je doen stralen… dát zou weleens een aanwijzing kunnen zijn bij het vinden van je roeping.

Lees ook dit verhaal over roeping: ‘Wie, ík?’
Alles wat op onze website te vinden is over roeping, vind je hier.

Woestijnvaders (en woestijnmoeders) waren kluizenaars die zich, vanaf de derde eeuw, terugtrokken in de eenzaamheid van de onherbergzame Egyptische woestijn om zich helemaal op God te richten. Ze leidden een leven van vasten en gebed. Hun wijze uitspraken, die ‘vaderspreuken’ (er zijn ook ‘moederspreuken’) worden genoemd, werden al vroeg opgeschreven door hun leerlingen en zijn nog steeds heel actueel. Vaderspreuken beginnen meestal met ‘Abt … zei:’. Ons monastieke leven heeft zijn wortels in de gemeenschappen van monniken die in die vroege tijd ontstonden.

Meld je aan en ontvang onze berichten in je mailbox