Zuster worden

Hoe is het om zuster te worden vandaag de dag? Hoe kom je er achter of dat wat voor jou is? Trekt je dat aan? Vraag je je soms af of dat wat voor jou is? Heb je het gevoel dat je een roeping hebt? Of denk je dat Jezus jou roept? Vind je het de moeite waard om dit een keer te onderzoeken?

Zuster worden is een lange weg. Allereerst is het belangrijk om te kijken of dat inderdaad iets voor jou is. Dat doe je niet alleen en het zal ook tijd kosten. Het is wel goed om te weten dat er voorwaarden zijn om bij ons in te treden:

  • rooms-katholiek zijn of bereid zijn dat te worden
  • ongehuwd zijn
  • geen financiële verplichtingen hebben
  • psychisch en fysiek in goede conditie verkeren en
  • max. 45 jaar oud zijn

Kennismaking

Een eerste stap is contact met ons op te nemen voor en gesprek met de zuster die voor de nieuwelingen zorgt, de novicemeesteres (novicenmeesteres@koningsoord.org). Je kunt ook een paar dagen in ons gastenhuis met ons meeleven (gastenhuis@koningsoord.org).

Na de kennismaking en als je verder tot onderscheiding wilt komen wordt je kandidaat. Je bezoekt ons vaker, hebt gesprekken met de novicemeesteres en de abdis, je leeft met ons mee om ons leven van binnenuit te ontdekken maar je gaat telkens weer terug naar huis. Deze periode duurt minimaal een jaar

Intrede en postulaat

Mocht je de stap wagen om bij ons in het klooster te komen leven, dus naar ons te verhuizen, dan treed je in en je wordt postulant. Daarmee start de initiële leerschool: je maakt nader kennis met het monastieke leven. Ook deze periode duurt minimaal een jaar.

Noviciaat

Als je door wilt gaan kun je vragen om novice te worden. Het noviciaat begint met de inkleding: je krijgt het habijt. Lesprogramma, arbeid en meeleven met de communiteit worden intensiever. Deze periode duurt twee jaren.

Tijdelijke Professie

Na het noviciaat mag je vragen om tot de gemeenschap toegelaten te worden. Als je wordt toegelaten, leg je de tijdelijke geloften af. Dit zijn de geloften van stabiliteit, gehoorzaamheid en monastiek levensgedrag. Je wordt tijdelijk geprofeste. Deze fase van een groter engagement met de gemeenschap duurt minimaal vijf jaar. Lesprogramma, arbeid en meeleven met de communiteit worden nog intensiever.

Plechtige Professie

“Neem me aan Heer volgens uw woord en ik zal leven” zing je tijdens de viering waar je plechtig geprofest wordt. Vanaf dat moment ben je volledig aan God toegewijd. Je bent zuster, moniale, voor het leven.

Contactgegevens

Zuster Pascale is de novicemeesteres: novicenmeesteres@koningsoord.org

 

De Heer zal zijn volk weerstand verlenen,
de Heer zijn volk zegenen met vrede.

Psalm 29

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Ik geef mij op voor de volgende nieuwsbrief:(Vereist)
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Google Privacybeleid en de Google Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Volg ons!